johannasanning.blogg.se

2013-07-29
10:19:00

BED
Varför blir människor överviktiga och feta? Är det dålig karaktär och svaghet som leder vissa av oss i fördärvet? Eller är det faktiskt en sjukdom? Vissa pratar om sockerberoende, jag känner igen mig i den beskrivningen. Vad vi däremot pratar alldeles för lite om i fetmadebatten är ätstörningar. Ätstörningar är nämligen fortfarande ganska tabubelagt för många. Dessutom handlar det ju om människor som svälder sig, som är underviktiga. Eller? De vanligaste ätstörningarna för gemene man att känna till är Anorexia Nervosa och Bulimia Nervosa. Framför sig ser då många en avmagrad ung tjej. För  Anorexia (AN) stämmer den bilden allt som oftast. Bulimiker (BN) däremot är ofta normalviktiga eller till och med överviktiga. Det syns alltså inte att de har en ätstörning.
 
Förutom dessa två diagnoser finns dessutom ätstörningar UNS, utan närmare specifikation. Nu rör jag till det va? Det finns alltså fler sätt att ha sjuka förhållanden till mat?! Ja det gör det. En av de absolut vanligaste ätstörningarna är hetsätningsstörning, binge eating disorder (BED). Man räknar med att minst en av tre överviktiga har BED.
 
Hetsätningsstörning (BED) är en så kallad restdiagnos i kategorin ätstörningar. De senaste årens forskning har visat att de problem som patientgruppen med BED presenterar är av sådan karaktär att en diagnos separat från bilimia nervosa (BN) är motiverad. Hetsätningsstörning (BED), i likhet med bulimia nervosa, yttrar sig i återkommande perioder av hetsätning då patienten äter betydligt större mängder föda än vad som kan anses normalt och upplever sig samtidigt ha förlorat kontrollen över ätandet.
 
Skillnaden mellan BED och BN är att episoder av hetsätning vid BED inte åtföljs av olämpligt kompensatoriskt beteende (t ex. fasta, missbruk av laxermedel, urindrivande medel, självframkallad kräkning och/eller överdrivet motionerande). En annan skillnad är att utvecklingsbanan vid BED brukar vara  lite annorlunda än BN. Vid BN brukar perioder av bantning nästa alltid föregå episoder av hetsätning, vilket inte alltid är fallet vid BED. Dessutom brukar en mycket klar majoritet av fallen vid BN vara normalviktiga, medan en ansenlig portion av patienter med BED är överviktiga eller har fetma.

I likhet med BN är den drivande faktorn i BED ett starkt missnöje med vikt/figur, låg självkänsla och en rad andra psykosociala faktorer som leder till flera onda cirklar, t ex mellan bantning och överätning/hetsätning som tillsammans med oundvikliga biologiska mekanismer vidmakthåller störningen.

Diagnostiska kriterier för hetsätningsstörning (BED) är:

A. Återkommande episoder av hetsätning. En hetsätningsepisod karakteriseras av följande två beskrivningar:
(1) personen äter under en av gränsad tid ( t e x inom två timmar) en väsentligt större mängd mat än vad de flesta personer skulle äta under motsvarande tid och omständig
(2) personen tycker sig ha förlorat kontrollen över ätandet under episoden (t e x en känsla av att inte kunna sluta äta eller kontrollera vad eller hur mycket man äter)
B. Hetsätningsepisoden är associerad med tre (eller fler) av följande:
(1) äta mycket snabbare än normalt
(2) äta till man känner sig obehagligt mätt
(3) äta stora mängder mat när man inte känner sig fysiskt hungrig
(4) äta i ensamhet därför att man skäms för hur mycket man äter
(5) känna sig äcklig eller känna sig nere, känna mycket skuld efter överätning
C. Klart bekymmer eller upplevelsen av att vara olycklig pga hetsätning
D. Hetsätningen förekommer i genomsnitt minst 2 dagar i veckan under sex månader
E. Hetsätningen är inte relaterad till regelbunden användning av olämpliga kompensatoriska beteenden (t ex självframkallad kräkning, fasta, överdriven motion) och inträffar inte heller enbart under förloppet av anorexia nervosa eller bulimia nervosa.
 
För min egen del började det med BED, övergick till BN och sedan tillbaka igen i perioder. När jag i vissa perioder slutade kompensera trodde många att jag var frisk. Men skulden, skammen och ångesten var lika stark. En ätstörning är fruktansvärd oavsett vilken form den kommer i. Vi måste lyfta dessa sjukdomar. Vi måste tvätta bort skulden och skammen och våga prata om och med alla de människor som idag lever med en odiagnostiserad ätstörning. Det finns hjälp att få, men hur ska man kunna få den om man istället för att få sina problem bekräftade förnekas och förminskas. Vi måste lyfta detta och vi måste sprida kunskapen. Vill ni hjälpa mig?

Kommentar:
#1: pannaanna

Hej! Vad bra du skriver och vilken kunskap du har!
Förstår att du kämpar precis som många andra med alla känslor som styr vårt beteende och ätande. Och, inte minst, att ha svårt för att berömma oss själva för det vi faktiskt gör bra!!
Själv har jag svårt för alla "fördömmare" som har synpunkter på LCHF fasts de aldrig skulle drömma om att pröva själv! Jag blir liksom ledsen utan anledning. Det är allas rätt att göra egna val.
Önskar dig allt gott! Funderar på att börja blogga själv, men än så länge räcker tiden "bara" till att läsa andras bloggar. My's och nu din :0) Kram

Svar: Tack så mycket! Vad roligt att du hittat hit! Jag har sett att du minsann är rätt klok och förståndig oxå på My´s blogg ;) Visst är det tråkigt med alla åsikter som finns och som fördömmer mat och ätande över lag. Okunskapen om LCHF är så himla stor, folk tror verkligen att vi kommer falla döda ner om vi äter som vi gör...Jag har inte heller bloggat speciellt länge, men alltid skrivit mycket för mig själv. Gör det lite som ett experiment för att öva mig på att dela med mig av saker jag annars gärna bär på själv... Vi får väl se hur det går :P
Johannasanning

2013-07-30 @ 13:12:50
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: